Hasta iyileşmezse doktor'a para yok!


Yaptığı muayene ve ameliyat sayısına göre maaştan çok performans ücreti alan doktorlar için bir dizi karar alındı.
Bundan böyle doktorun tedavi ettiğihasta bir ay içinde aynı rahatsızlıktan başka bir hasteneye giderse hekimin performans puanı düşecek ve aldığı para kesilecek.

Doktorların maaşın üç katı oranında ortalama 6-7 bin lira olarak aldıkları performans ücretleri baştan aşağı değişiyor. Yeni düzenlemeyle, hastanın iyileşip iyileşmediğine göre hekime puan verilecek. Hastanın kısa sürede hastaneden taburcu olması doktorların aldığı parayı arttıracak. Tedavi uyguladığı hasta 1 ay içinde aynı rahatsızlıktan başka bir hastaneye giderse o hekimin performans puanı düşecek ve aldığı para kesilecek.

ŞİFA BULMASI ÖNEMLİ

İlaç ve tedavi harcamalarının 35 milyar lirayı aşması üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlık ettiği Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda sağlık alanına ilişkin önemli kararlar alındı. Kurulda doktorların performans sistemine çeki düzen verilmesi kararlaştırıldı. Yaptığı muayene ve ameliyat sayısına göre maaştan çok performans ücreti alan doktorların, hastayı iyileştirme kriterine geçilmesi kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı'nın son şeklini vereceği yeni sistemde, yapılan işlem sayısından çok hastaların şifa bulması ve çabuk taburcu olması önemli olacak.

Sağlıkta kalite yönetimi uzmanlarının önerdiği yeni sistem, 35 bin hastanın yılda 50'den fazla hastaneye gitmesinde sadece hastalık hastalığının etkili olup olmadığına da açıklık getirecek. Doktorların uyguladığı tedavilerin sonuç vermemesinden yakınan hastaların aynı rahatsızlıktan başka hastane ve başka doktora gidip gitmedikleri incelenecek. Yeni puanlamalarda hastanın hastane hastane dolaşma dönemini bitiren doktorlar daha çok para kazanacak. Bütçeden gereksiz yere doktora yapılan performans ödemeleri de bu sayede azaltılacak.

GEREKSİZ AMELİYAT ARTTI

İncelemelerde daha çok para kazanmak için bazı hekimlerin ve hastanelerin faturaları şişirdiği tespit edildi. Bazı doktorların performans almak amacıyla gereksiz yere apandisit ameliyatı, sezaryen doğum yaptıkları raporlara yansıdı. Örneğin katarakt ameliyatlarının, kalp anjiyolarının yüzde 25'inin gereksiz yere yapıldığı belirlendi
Daha yeni Daha eski